Wil jij minder typefouten maken? Lees dan deze tips

Aniek Hanneman

Een typefout is snel gemaakt: of je nu te snel typt of dat je per ongeluk een d of dt fout maakt. Onbedoelde typefouten zijn altijd vervelend, want hierdoor kan jouw antwoord fout worden gerekend. En dat terwijl je het antwoord wel goed had! Merk jij dat je snel typefouten maakt? Lees dan hieronder 4 handige tips om typefouten te voorkomen.

1. Lees je antwoord hardop

Weet je niet zeker of jouw antwoord goed is geschreven? Het helpt dan om de tekst hardop te lezen. Wanneer je het antwoord hardop leest, hoor je vaak ‘rare kronkels’ in de zin die je niet eerder had opgemerkt. Door het antwoord uit te spreken, herken je ook grammatica- en spelfouten sneller. Dit helpt om typefouten te voorkomen!

2. Laat iemand anders je antwoord nakijken

Als je te lang naar je antwoord staart, kan je blind worden voor fouten. Laat daarom een vriend(in) of klasgenoot naar je tekst kijken. Zij kunnen met een frisse blik naar je antwoord kijken en zo fouten in de tekst ontdekken die jij niet zag. Hoe meer mensen jouw tekst lezen, hoe meer fouten er worden gevonden.

3. Gebruik ezelsbruggetjes

Eindigt dit woord nu met een d of dt? Er bestaan vele ezelsbruggetjes die helpen om d of dt fouten te voorkomen. Zo helpt ‘t kofschip om erachter te komen hoe je een woord schrijft. Een ander hulpmiddel is door het werkwoord te vervangen door het woord ‘lopen’. Je kan bijvoorbeeld het woord ‘houden’ vervangen door lopen. Als je wil weten of je ‘hij houdt’ met d of dt schrijft, vervang je het door ‘hij loopt’. Als daar een t achter komt, dan voeg je ook een t toe bij het woord dat op een d eindigt!

Wil je meer ezelsbruggetjes weten? Lees dan onze blog over 5 handige ezelsbruggetjes.

4. Laat het even liggen

Als je te lang naar je antwoord staart, word je blind voor fouten. Om typefouten te voorkomen, helpt het om je aandacht even ergens anders op te leggen. Neem een pauze van 5 minuten, of ga verder met ander schoolwerk. Kijk vervolgens weer naar je tekst: denk je nog steeds dat het goed is?

Easy as pie

Met deze 4 tips wordt het voorkomen van typefouten appeltje-eitje! Ook WRTS kan je helpen om typefouten te voorkomen. Wist je dat er op WRTS een typochecker is? De typochecker weet wanneer je per ongeluk een fout maakt en zal dit dan goed rekenen. Deze functie is beschikbaar voor Plus, Premium en Pro.

WRTS register

WRTS is het gratis oefenplatform om makkelijker en sneller te leren. Thuis, onderweg of op school, zonder advertenties.