Voorjaarsvakantie: hoe blijf je gemotiveerd om te leren?

Aniek Hanneman

Yes, het is eindelijk voorjaarsvakantie! Je hebt al helemaal gepland wat voor leuke dingen je deze vakantie gaat doen, alleen gooit één ding roet in het eten: schoolwerk. Hoe blijf je in de vakantie gemotiveerd om te leren én om huiswerk te maken? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet.

Denk voorbij de toetsweek

Staat er na de vakantie een toetsweek op je te wachten? Dit kan als een enorm obstakel aanvoelen, maar ook dit keer ga jij die toetsweek overleven. Dit doe je door alvast te denken aan wat er allemaal op je wacht na de toetsweek. Dat leuke feestje met vrienden. Een trip naar Walibi. Er staan vast en zeker genoeg beloningen op je te wachten. Je kan nog altijd zelf beloningen erbij bedenken, zoals: ‘na de toetsweek verdien ik [vul in]’. Als je weet dat er een prijs op je staat te wachten, heb je iets waar je naar uit kan kijken. Dat zal je helpen om je weer gemotiveerd te voelen.

Leren met muziek

Door muziek te luisteren creëer je als het ware je eigen ‘bubbel’: je eigen plekje waar je rustig en geconcentreerd te werk kan gaan. Op YouTube staan er talloze afspeellijsten vol liedjes die ideaal zijn om op te zetten tijdens het leren. En nee; dit hoeft niet altijd saaie, klassieke muziek te zijn. Wel is het aan te raden om instrumentale muziek op te zetten, omdat anders het gevaar dreigt dat jij keihard mee gaat zingen. Wij hebben verschillende playlists gemaakt die ideaal zijn om mee te leren, deze lijsten vind je hier.

De ultieme snack hack

Moet je een dik lesboek leren en kom je er maar niet doorheen? Er is een manier om je te motiveren, namelijk om tussen de bladzijdes snacks te stoppen. Je kan bijvoorbeeld na elk hoofdstuk een chocoladereep, snoepje of een gezonde snack leggen. Hierdoor weet je dat nadat je een hoofdstuk hebt geleerd, er een snack op je wacht. Je kan de snacks op verschillende manieren indelen. Net als je bij het avondeten het toetje voor het laatst bewaard, kan je ook de lekkerste snack achter het laatste hoofdstuk doen. Hierdoor wordt de drempel om het lesboek te lezen lager en raak je gemotiveerd om te gaan leren. Het klinkt misschien gek, maar het is het proberen waard!

Samen is beter dan alleen

Je zit met je hele klas in hetzelfde schuitje. In plaats van in je eentje alles zelf uit te vogelen, kan je ook de hulp inschakelen van je klasgenoten. Zo kan je bijvoorbeeld samen een studiegroep starten, die op vaste dagen en tijdstippen bij elkaar komt om samen huiswerk te maken of te leren. Dit kan zowel offline als online. Je kan samen op Zoom allemaal aan je huis- of leerwerk zitten, of op locatie bij elkaar komen. Weten dat anderen op hetzelfde moment werken aan school, kan je dat duwtje in de rug geven om ook te gaan leren.

Een andere manier om elkaar te motiveren is door een WhatsAppgroep met klasgenoten aan te maken. Hierin stuur je elkaar motiverende berichten of reminders om te gaan leren. Wanneer je verantwoording aflegt aan anderen, zul je merken dat je meer gemotiveerd bent om aan de slag te gaan.

WRTS register

WRTS is het gratis oefenplatform om makkelijker en sneller te leren. Thuis, onderweg of op school, zonder advertenties.