Tips om schoolstress bij je kind te verminderen

Virginie

School kan de nodige stress opleveren bij je kind. Een beetje gezonde spanning op zijn tijd kan goed zijn, het zorgt voor focus en oplettendheid. Maar een teveel aan stress, in een onafgebroken periode, kan problemen opleveren. Zorg met deze tips voor een wat relaxter en fijner gevoel bij je kind ten aanzien van huiswerk en school!

1. #doeslief

Vertel je kind niet te hard voor zichzelf te zijn. Je mag heus fouten maken, niets hoeft meteen perfect. Leren gaat met vallen en opstaan, bij iedereen. Wie nooit valt, weet immers ook niet hoe op te staan.

2. Oorzaak stress benoemen

Onderzoek heeft aangetoond dat situaties die we niet kunnen voorspellen, of waar we geen controle over hebben, de meeste stress opleveren. Bekijk daarom samen met je kind waar de stress vandaan komt. En zodra jullie dit weten: stel dan eens de vraag of je kind hier zelf iets aan kan doen. Heeft het te maken met een moeilijke toets? Dan is het handig om extra vroeg te beginnen met leren. Komt het door de hoeveelheid huiswerk? Dan kunnen jullie samen een handige planning maken. Knowledge is power. Door het te benoemen, kan je kind actie ondernemen en vooral zelf de controle nemen. 

3. Praat met de leraar/lerares

Door voor of na de les nog even kort met de leraar te praten, kan je kind checken of hij/zij de stof goed begrepen heeft. Bovendien is er meteen gelegenheid om, waar nodig, om extra uitleg te vragen. Het is vooral handig om dit in periodes vlak voor toetsen te doen. De leraren weten precies wat je kind straks bij de toets moet weten. Daarmee zijn zij de aangewezen persoon om een beetje stress weg te nemen, door je kind van nog wat extra kennis te voorzien.

4. Sleep, eat, exercise & socialize

Stress ligt sneller op de loer als je kind vermoeid is, niet goed eet of onafgebroken aan het werk is. Geef aan dat het dus belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, zodat je kind ook genoeg energie heeft om datgene te tackelen dat stress oplevert. Genoeg slapen, een pauze nemen met vrienden of een snack eten, helpt om het hoofd even leeg te maken. En om weer een beter overzicht te krijgen welke schooltaken er nog openstaan. Fysieke activiteiten zijn ook de beste stress killers, dus hup: lekker naar voetbaltraining of een rondje hardlopen buiten.

5. Do’s & don’ts op het gebied van eten

Met gezonde voeding functioneert het hele lijf beter, dus ook de hersenen. In stressvolle periodes kan je kind bepaalde voedingsmiddelen daarom beter even overslaan. Zo krijg je bijvoorbeeld snel dips in je bloedsuikerspiegel van suiker, verhoogt koffie het stresshormoon en bevat fastfood amper mineralen en vitamines… Maar gelukkig zijn er ook aanraders wat betreft voeding om stress beter de kop in te drukken, te weten:

  • kruidenthee/groene thee
  • volkoren producten, zilvervliesrijst en linzen
  • sinaasappel, aardbeien, bananen, pruimen
  • avocado, spinazie, broccoli
  • vette vis (zoals zalm)
  • amandelen, pistachenoten, cashewnoten, walnoten en zaden
  • pure chocolade

6. Plan uitlooptijd in

Zorg dat je kind bij het maken van een planning ook wat extra tijd aan het eind van de rit incalculeert. Bij het plannen ligt namelijk het risico van overschatten op de loer. De inschatting van het werk plus de daarvoor benodigde tijd is niet altijd realistisch. Om eventuele stress te voorkomen, helpt het om vooraf een blok uitlooptijd in te plannen. Zo is er straks extra speling om bepaalde to do’s af te maken, waar je kind nog niet aan toe was gekomen.

7. Leer relativeren

School is natuurlijk heel belangrijk, maar: je mentale gezondheid is nog altijd veel belangrijker dan een goed cijfer. Dus loopt de spanning bij je kind hoog op? Stimuleer die extra pauze met iets wat je kind het liefste doet, er is meer in het leven dan schoolwerk. Laat je kind dus lekker neerploffen voor een favo Netflix-serie, een beetje voor zich uit pingelen op de piano of met vrienden afspreken. Life goes on!