Image

Wat is het vak ‘Slim Leren’?

‘Slim Leren’ is het nieuwe vak op StudyGo. Samen met Remind Learning hebben we het boek ‘Slim jezelf zijn’ toegevoegd. In de eerste module ‘Onthouden’ leer je hoe je op een slimmere manier informatie kunt memoriseren. Je maakt kennis met technieken zoals associëren, visualiseren en systemen om getallen te onthouden. Op deze pagina vind je ingebouwde features en de onderbouwing daarvan.

Waarom ‘Slim Leren’ gebruiken?

Je leert niet alleen hoe technieken zoals associëren, visualiseren en getallen onthouden werken, maar ook waarom ze voor de meeste mensen beter werken dan simpelweg stampen. Je leert daarnaast ook hoe je deze technieken op je schoolwerk kunt toepassen, bijvoorbeeld bij het leren van woordjes in een vreemde taal, het onthouden van wiskundige formules en de volgorde van historische gebeurtenissen.

Door kennis te maken met deze verschillende technieken en hiermee te experimenteren, word jij een kampioen in onthouden! Handig voor op school en in je dagelijks leven!

De vergeetcurve van Ebbinghaus

Ben je weleens de naam vergeten van iemand die zich net aan je heeft voorgesteld? Of heb je weleens meegemaakt dat je de dag voor je proefwerk alle leerstof nog perfect kende en dan tijdens de toets weer heel veel bent vergeten? We moeten vaak allemaal verschillende dingen onthouden en het kan soms best frustrerend en onhandig zijn als dat niet lukt.

Dat we dingen vergeten is niet zo gek. De Duitse psycholoog Herman Ebbinghaus deed veel onderzoek naar het menselijk geheugen. Dit resulteerde in zijn publicatie Über das Gedächtnis (vrij vertaald: over het geheugen). Hierin concludeerde hij dat je in de eerste 20 minuten dat je leert het meeste vergeet en dat je in de eerste 60 minuten enorm veel vergeet.

Met dit nieuwe vak weet je zeker dat je de lesstof niét snel zal vergeten!

Associëren

Alles wat je wilt onthouden heeft te maken met associëren. Associëren is het koppelen van zintuiglijke informatie aan dat wat je wilt onthouden. Het klinkt misschien gek, maar hoe meer informatie je koppelt aan dat wat je wil leren, hoe makkelijker je het onthoudt! Je zou denken dat het juist extra werk kost om meer informatie toe te voegen, maar dit is niet zo! Je hebt dan namelijk meer manieren om dat wat je wilde onthouden op te halen. Wanneer je associaties maakt, spreek je ook meerdere hersendelen aan dan wanneer je de informatie los probeert te onthouden.

Visualiseren

Tijdens het maken van associaties bij het onthouden van woorden zag je misschien ook gelijk een beeld erbij. Dat is niet gek, want je hersenen zijn namelijk razendsnel in het bedenken van beelden. Dat komt mooi uit bij onthouden, want je hersenen zijn ook nog eens heel snel in het verwerken van beelden. Het maken van beelden in je hoofd noemen we ‘visualiseren’. Wanneer je dus iets wilt onthouden is het handig om hier een beeld bij te maken. Je kan een beeld maken door de associatie die je hebt gemaakt voor je te zien.

Getallen onthouden

Iedereen moet wel eens een aantal getallen onthouden: een cijferslot, huisnummers, je pincode, noem maar op! Je kan deze getallen proberen te onthouden door ze gewoon vaak genoeg te herhalen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om een aantal getallen op volgorde te onthouden. Wanneer je getallen op een handige en leuke manier wilt onthouden, kun je het beste je eigen systeem hiervoor ontwikkelen. In ‘Slim jezelf zijn’ leer je 3 systemen om getallen beter te onthouden.

Bronnen

Bron: Peeters, W. (2021, 22 november). De vergeetcurve van Hermann Ebbinghaus. Vernieuwenderwijs. Geraadpleegd op 10 februari 2022, van https://www.vernieuwenderwijs.nl/de-vergeetcurve-van-hermann-ebbinghaus/

Geïnteresseerd?

Benieuwd geworden naar dit nieuwe vak? ‘Slim Leren’ is beschikbaar voor de onderbouw van vmbo-t/havo, havo/vwo en vwo op het StudyGo-platform.