Tip: leer signaalwoorden voor je eindexamen!

Daan Smith

Deze blog is gemaakt door gastblogger: Aera Nijkamp.

Hallo! Leuk dat je dit artikel leest en trouwens ook goed dat je dit leest! Ik ben Aera Nijkamp, 17 jaar oud en ik zit momenteel in mijn examenjaar. Hoewel het allemaal nog spannend is of de examens doorgaan heb ik wel alvast een tip voor het leren van je eindexamens: begin met het leren van signaalwoorden. 

Wat zijn signaalwoorden?
De eindexamens Frans, Duits en Engels bestaan voor 100% uit leesvaardigheid, of het nu om vmbo, havo of vwo gaat. Het is dus belangrijk om goed teksten te kunnen lezen. Hierbij zijn signaalwoorden erg belangrijk. Signaalwoorden geven aan dat er verband is tussen zinnen of delen van zinnen, maar ook tussen alinea’s. Een voorbeeld van een signaalwoord is maar. Het woordje maar geeft aan dat er een tegenstelling plaatsvindt. 

Signaalwoorden zijn ingedeeld in verschillende categorieën die het soort tekstverband aangeven: tijd, opsomming, tegenstelling, overeenkomst (vergelijking), toelichting (voorbeeld), oorzaak-gevolg, doel-middel, reden, verklaring, argument, voorwaarde, samenvatting/herhaling en conclusie. Begrijp je wat de signaalwoorden betekenen? Dan begrijp je sneller waar een tekst over gaat.

Voordelen van signaalwoorden leren
Als je eindexamenteksten straks leest en ze toch lastig vindt om te begrijpen kun je ze scannen op signaalwoorden. Je herkent dan sneller waar de tekst over gaat. Dat scheelt tijd!
Tot slot, veel examenvragen gebruiken signaalwoorden om een vraag te stellen. Dus wel zo handig als je de woorden al herkent!

Hoe leer je signaalwoorden?
Het eerste wat ik je kan vertellen is dat het stampen, stampen, stampen en herhalen, herhalen, herhalen is. Wat ik vaak doe is dat ik de woordenlijst erbij pak en de woorden een keer overschrijf op papier. Dit zorgt ervoor dat de woorden al in mijn hoofd komen. Ik overhoor mezelf dan op papier en als ik een woord verkeerd zeg of niet weet, begin ik opnieuw. Het klinkt misschien ingewikkeld en moeilijk, maar het werkt wel. 

Daarnaast gebruik ik natuurlijk ook StudyGo. Voor diegene die het nog niet weten: op StudyGo kan je woordenlijsten zoeken van een methode en leerjaar. Dan hoef je zelf je lijst niet te maken. Als deze niet aanwezig is, kan je zelf een lijst maken. Dat helpt mij ook vaak met leren: alle woorden overtypen. Zodra je dat hebt gedaan, kan je beginnen met overhoren. StudyGo biedt diverse opties voor het overhoren: spelling, dictee, meerkeuze, in gedachten, toets en hints. Er zit dus altijd wel een goede optie bij voor iedereen. StudyGo vraagt de woorden die je moeilijk vindt of niet weet vaker dan één keer en geeft je achteraf directe feedback. Een cijfer en een kruisje achter de woorden die moeilijk waren. Hierdoor weet je waar je verbeterpunten liggen en wat je nog moet leren. StudyGo doet alle stappen automatisch en het enige wat jij hoeft te doen is het invullen van de woorden of aanklikken van de opties. Handig toch? Je ouders niet meer nodig, minder tijd kwijt, beter leren en betere cijfers. StudyGo kan thuis, even tussendoor, en als de scholen weer opengaan ook op school, eigenlijk overal! 

Op StudyGo kun je nu alle signaalwoorden, tijdsaanduidingen en tegenstellingen vinden voor je eindexamens. Zo verbeter je je leesvaardigheid enorm.

Tot slot, onlangs zijn Examenbundel en StudyGo een samenwerking aangegaan. Vanaf nu kan je de basiswoordenlijsten van de examenbundels vinden in StudyGo. Dit zijn de meest voorkomende woorden uit de tentamens van de afgelopen jaren. Als je deze woorden leert ontwikkel je nog meer tekstbegrip. Nu ga je zeker slagen! #geenexamenstress

Succes met leren voor je tentamens / examens en ik hoop dat je hier wat aan hebt!


Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.