Alles wat je moet weten over muziek tijdens het studeren

lisa

Youtube muziek, Spotify music of je eigen muzieklijsten; je wilt natuurlijk weten of je beter en sneller kunt leren met je favoriete muziek op. Als je googled zul je zien dat er heel veel onderzoek is gedaan naar het effect dat luisteren van muziek heeft op het leren. Opmerkelijk is dat er tegenstrijdige resultaten worden gedeeld. Werkt het leren met muziek voor jou? Volgens onderzoek is het resultaat afhankelijk van de taak die je moet doen (moeilijk / makkelijk), het soort muziek dat je luistert (klassiek / je eigen taal / vreemde taal) en of je gebruik maakt van een koptelefoon, een in-ear, of een achtergrondmuziek via bijvoorbeeld een radio.

Taak: woordjes stampen op muziek

Over het algemeen vind je onderzoeken waaruit blijkt dat muziek afleidt bij taken die je volledige aandacht nodig hebben; taken zoals begrijpend lezen en woordjes leren. Toch blijkt uit een onderzoek van A.M.B. de Groot en H.E. Smedinga (2014) dat muziek luisteren tijdens woordjes stampen geen negatief effect heeft op de lange termijn kennis. Wel waren er negatieve effecten gemeten op de korte termijn. Dus zit je kort voor je s.o. franse woordjes en moet je nog beginnen, dan is het aan te raden om zonder muziek in stilte te leren.

Soort muziek: Mozart of André Hazes?

Begin jaren negentig is er een onderzoek gedaan naar het effect van Mozart muziek op je kunde om ruimtelijke vraagstukken op te lossen. Door het luisteren naar Mozart muziek zou je delen van je brein activeren die je gebruikt bij het oplossen van deze ruimtelijke opgaven en hierdoor dus beter scoren. Helaas is dit onderzoek nog een paar keer uitgevoerd en is dit positieve resultaat nooit meer gebleken. Uiteindelijk gaat het met de soort muziek meer om wat je smaak is. Mocht je helemaal opleven bij de muziek van Hazes of Dua Lipa, dan is het verstandig om deze muziek op te zetten tijdens het leren, omdat je blije stemming ervoor zorgt dat je meer opneemt.

Koptelefoon, in-ear, of via de radio

Heb je ook zo’n last van alle omgevingsgeluiden als je je moet concentreren? Veel leerlingen dragen een koptelefoon of in-ear oordopjes om zich te kunnen afsluiten voor het geluid van buitenaf. Het nadeel is dat met het dragen van een koptelefoon of in-ear oordopjes, de muziek heel dichtbij komt. Het is dan lastiger om passief naar de muziek te luisteren. Zeker als de muziek in je eigen taal is, leidt deze via koptelefoon of in-ear oordopjes heel erg af. Als je muziek luistert omdat je je afschermt tegen de omgevingsgeluiden is het een beter idee om bijvoorbeeld slaapoordopjes te gebruiken.

Het antwoord op de vraag of je sneller kunt leren met muziek, kun je dus alleen voor jezelf beantwoorden. Probeer de komende tijd eens wat uit. Wissel bij je verschillende schooltaken als wiskunde opdrachten en rijtjes stampen eens af met wel of geen muziek. Probeer ook eens om je soort muziek af te wisselen van klassiek, tot je favoriete deuntjes. Als laatste kun je oordopjes, een koptelefoon of achtergrondmuziek (via bijvoorbeeld) radio proberen. Wat werkt het beste voor jou?

Word je blij van goede deuntjes tijdens het leren, zet dan vooral muziek op. Deze muzieklijsten op Spotify zijn dan iets voor jou: chill leren en intens leren.