Dit zijn de 4 redenen waarom een quiz in de klas werkt

Aniek Hanneman

Met de quizfunctie op WRTS kan je in een handomdraai een leuke en leerzame quiz maken voor je les. Maar, waarom zou je een quiz maken? Wat draagt een quiz bij aan jouw les? Wij hebben hieronder 4 redenen op een rij gezet waarom jij quizzen kan overwegen voor jouw les.

1. Verschillende vraagtypen houden het interessant

Als je van plan bent om regelmatig quizzen in de klas in te zetten, is het belangrijk om het interessant te houden. Door af te wisselen met verschillende vraagstellingen houd je jouw leerlingen bij de les. Ook bied je jouw leerlingen de uitdaging om hun kennis effectief toe te passen in verschillende situaties. Op WRTS heb je de keuze uit verschillende vraagtypen: open, meerkeuze, in gedachten, dictee, dictee meerkeuze én lege plekken invullen. Keuze genoeg om elke quiz af te wisselen!

2. Het competitive element motiveert

Met een quiz worden leerlingen gestimuleerd om actief met de lesstof aan de slag te gaan op een laagdrempelige en leuke manier. Het competitive element van een quiz, het strijden om de hoogste score, is wat de leerlingen geboeid blijft houden. Op WRTS zie je de teller aftellen naar 0, wat leerlingen motiveert om snel hun antwoord in te vullen.

3. Snel inzicht in het kennisniveau

Als docent kan het een uitdaging zijn om in een klas overzicht te hebben over welke leerling extra begeleiding kan gebruiken. Met een quiz op WRTS kan je op een makkelijke en snelle manier inzicht krijgen in het kennisniveau van je leerlingen. In één oogopslag zie je de resultaten van de leerlingen en kan je direct conclusies trekken. Dit geeft je de inzichten die nodig zijn om je lessen aan te passen zodat elke leerlingen optimaal kan leren.

4. Leerlingen krijgen direct feedback

Zodra de quiz ten einde is en er een winnaar is gekozen, kunnen de leerlingen meteen zien hoe zij het hebben gedaan. Wanneer een leerling ziet als hij/zij hoge scores heeft behaald, zal dit de zelfverzekerdheid een boost geven. Hij/zij voelt zich goed voorbereid op de toets waardoor er een last van de schouders valt. Als de scores niet zo goed zijn als gehoopt, kan de leerling om extra hulp vragen. Zo krijgen leerlingen goede inzichten over hun kennisniveau.

Maak een quiz op WRTS

Met een gratis docentenaccount kan je meteen met de quizfunctie aan de slag. Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan ook deze blog 5 quizzen om jouw les mee te starten (of eindigen)

docent blog

Met een gratis docentenaccount op WRTS kan je het lesgeven een stukje makkelijker maken.