Help je kind bij het plannen van schoolwerk

Virginie

Moeite met plannen is een veelgenoemd probleem bij schoolwerk onder pubers. Zo beginnen middelbare scholieren vaak te laat met hun huiswerk, hebben zij geen overzicht van al het huiswerk op korte en lange termijn en levert dit al met al veel stress op. Wil je jouw kind de nodige handvatten geven om beter te leren plannen? We geven je hierbij drie tips om dit te helpen tackelen!

1. Zorg voor een goede agenda of planner

Het argument ‘ik houd het allemaal al op mijn telefoon in mijn agenda bij’ mag van tafel worden geveegd. Niet alleen is de verleiding bij een digitale agenda groot om af te dwalen naar ander online vertier, een echte agenda heeft als voordeel dat het extra voldoening geeft om openstaande taken met de hand door te kunnen strepen.

Laat je kind een fijne agenda of planner uitzoeken, met het liefst een duidelijke indeling per week. Zo heeft je kind in een oogopslag een goed beeld van de hele week. De agenda van Plenda is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor en is bovendien voorzien van een handig 6-stappenplan voor het effectief plannen van huiswerk.

Probeer je kind vervolgens dagelijks de agenda te laten gebruiken, zodat de inhoud overzichtelijk én up to date is. En laat je kind niet alleen huiswerk noteren maar ook andere activiteiten zoals sporttrainingen of muziekles. Dan is ook goed zichtbaar op welke dagen er wellicht minder tijd voor huiswerk is.

2. Laat je kind weekdoelen stellen

Zorg dat je kind aan het begin van elke week doelen voor die betreffende week stelt. Deze doelen bepaalt hij/zij naar eigen inzicht bínnen het opgegeven huiswerk, zoals bijvoorbeeld het lezen van twee hoofdstukken voor geschiedenis, een pagina woordjes leren voor Frans of research doen voor het profielwerkstuk. Op deze manier krijgt je kind het gevoel zelf meer ‘in control’ te zijn, in plaats van klakkeloos de door de leraren opgegeven taken af te werken. Zelf bepalen en uitvoeren gaat doorgaans een stuk soepeler dan het voor iemand anders moeten doen.

3. Beginnen met het moeilijkste

Heeft je kind het gevoel stapels huiswerk te hebben en weet hij/zij niet waar te beginnen? Geef het advies te starten met de moeilijkste taak. Bij het begin van huiswerk doen is je kind mentaal het frist, waardoor taken minder moeite kosten. Bovendien is het concentratieniveau beter, heeft je kind meer energie en kan hij/zij makkelijker door het lastige huiswerk heen komen dan wanneer het tot het laatst bewaard wordt. Komt je kind er niet helemaal uit? Geef dan mee dat het ook niet erg is om het aan de leraar te vragen. Het kan heus wel eens gebeuren dat het huiswerk niet allemaal af is, omdat je kind er helemaal mee vastliep. De leraar zal hier begrip voor hebben en helpen de stof te begrijpen.