Out of the books!

Virginie

School is natuurlijk belangrijk, maar het is en blijft van groot belang dat je kind ook genoeg ontspant. Daar zijn het per slot van rekening nog kinderen voor. Stress, druk en slapeloze nachten door school? Liever niet. Out with the zombie kids, in with the happy kids!

1. Zelf bepalen is pas echt relaxed

Sporten, gamen, met vrienden afspreken, tekenen, TikToks maken, series kijken… Ieder kind heeft zo zijn eigen ideeën hoe het best te relaxen. Laat het dus ook aan je kind over om datgene te doen wat nu het allerleukst is. Ontspannen is pas echt relaxed als je het helemaal zelf mag invullen. 

Mocht je toch een klein duwtje in de richting willen geven: opper je kind dan eens de Headspace app (voor iOS of Android) te downloaden. Een leuke, toegankelijke manier om met meditatie en mindfulness in aanraking te komen. Inclusief focus playlists samengesteld door John Legend, ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan en workouts om je humeur een boost te geven!

2. Friends for life

In het leven van middelbare scholieren spelen vrienden een centrale rol. In de puberteit maken kinderen zich steeds meer los van hun ouders en gaan ze zich meer focussen op hun leeftijdsgenoten. Geef je kind hierin de ruimte en stimuleer hem/haar in hun vriendschappen. Vriendschappen vormen op deze leeftijd namelijk een essentieel element in het ontwikkelen van een eigen identiteit én geven belangrijke vaardigheden mee wat betreft assertiviteit, stabiliteit, intimiteit en social skills.

3. Goed voor gezondheid en uitlaatklep bij stress

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bewegen niet alleen goed voor je gezondheid is, het werkt ook perfect als stress reliever. De stofjes die je hersenen tijdens bijvoorbeeld het sporten aanmaken, zoals endorfine, zorgen dat je je vrolijk voelt en dat stress wegebt. Bovendien kan je kind bij een teamsport ook extra sociale contacten leggen en met leeftijdsgenoten lol maken op het sportveld. Is je kind niet zo sportief aangelegd? Ook een rondje wandelen in de natuur of gewoon in de buurt werkt erg ontspannend.

4. Plan vrije tijd in

Zorg dat je kind die agenda er ook bij pakt om elke week momenten van ontspanning in te plannen. En benadruk eens hoe belangrijk het is om genoeg te chillen. Helemaal wanneer je kind het heel druk heeft met school, zoals tijdens toetsweken of in examenperiodes. Er geldt bovendien één regel: op chill momenten mag er geen huiswerk worden gedaan!

Een tip voor leuke ontspanning met het hele gezin: spreek af om eens in de twee weken in het weekend een vaste kookavond te houden. Een avond waarbij de rollen zijn omgedraaid. Je kind bepaalt wat er op het menu staat en zorgt dat het ook op tafel komt. Een andere suggestie voor wat gezelligheid met elkaar: een maandelijkse spelletjesmiddag op de zondag. Geen tv of tablets aan, maar bord- en kaartspelletjes als Kolonisten van Catan, Escape Rooms of Exploding Kittens op tafel.

5. Verplicht ontspannen voor het slapen

Als je kind meteen na het huiswerk gaat slapen, is de kans groot dat zijn/haar brein nog lang niet in de slaapstand staat. Na al het denk- en leerwerk staan die hersenen hartstikke aan, succes met schaapjes tellen… Een beter plan: verplicht het laatste uur van de dag géén huiswerk doen. Je kind valt hierdoor sneller in slaap en slaapt ook nog beter. Win-win!

Ouders

Leer woordjes en begrippen voor Engels, Frans, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde, economie en andere vakken.