Makkelijk leren in 4 stappen!

jip


Leren is niet altijd even simpel. Voor de ene toets moet je logische rijtjes uit je hoofd leren, de andere keer moet je woordjes en begrippen stampen voor bijvoorbeeld een geschiedenis overhoring. Er zijn verschillende leermethodes om dit voor elkaar te krijgen. Een veelgebruikte methode is het ‘geheugenpaleis’. Een methode die geheugenkampioenen ook gebruiken om in korte tijd bijvoorbeeld nummerreeksen te kunnen onthouden.

Het geheugenpaleis is gebaseerd op de eeuwenoude loci-methode. De Grieken en Romeinen gebruikten deze methode al voor het onthouden van bijvoorbeeld toespraken of begrippen. ‘Loci’ is namelijk Latijn voor ‘plaatsen’.

Met deze leermethode volg je in gedachte een voor jou bekende route. Op die route plaats je de begrippen of woorden die je moet onthouden. Deze methode heb je niet zomaar onder de knie. Het is even oefenen, maar dan heb je ook meteen een hele krachtige leermethode, waar je nog de rest van je leven van kan profiteren.

We beginnen met een simpele oefening door een boodschappenlijstje als voorbeeld te nemen. Op het lijstje staan vuilniszakken, drop, brood, rijst en appels.

Stap 1: Kies je paleis en route

Neem een bestaande ruimte in gedachte die je goed kent, dit maakt het onthouden makkelijker. Om te beginnen kan je bijvoorbeeld je slaapkamer gebruiken, maar als je meer wil onthouden, kan je ook kiezen voor je hele huis of de route naar school. Hoe groter en gedetailleerder je plek is, hoe meer begrippen je in je geheugenpaleis kan verwerken.

Als je je begrippen in een vaste volgorde wil onthouden, is het handig om een route uit te stippelen in je mentale paleis. Dat is bijvoorbeeld handig voor het leren van jaartallen voor geschiedenis, formules voor wiskunde, scheikundige elementen of de verschillende grondlagen bij aardrijkskunde. 

Stap 2: Bezoek je paleis

Nu je je mentale paleis gekozen hebt en je route hebt uitgestippeld, ga je deze plek heel goed in je opnemen. Wat zie je allemaal in je paleis waar je je begrippen kan opslaan? In je slaapkamer is dat bijvoorbeeld je bed, nachtkastje, spiegel, kapstok en stoel. Let erop dat je objecten en oriëntatiepunten kiest die niet te veel op elkaar lijken. Het is namelijk niet handig als je de begrippen door elkaar gaat halen.

Stap 3: Verbinden

Nu komt misschien wel het leukste gedeelte: je gaat de objecten of oriëntatiepunten verbinden met de begrippen die je wilt onthouden. Doe dat vooral creatief en associeer erop los.

Als we uitgaan van het boodschappenlijstje, doe je dat zo: je wordt wakker in je bed onder een deken van vuilniszakken, op je nachtkastje ligt een zak drop, je ziet dat de spiegel de vorm van een brood heeft. Op je stoel zie je rijst liggen en vervolgens loop je naar de kapstok waar een zak appels aan hangt. 

Door deze vreemde combinaties van beelden en objecten voor je te zien en uit je hoofd te leren, onthoud je sneller de items van het boodschappenlijstje.

Dit kan je dus met allerlei begrippen doen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je makkelijk woorden en begrippen leren en kan je oefenen met geheugenpaleizen en ook meerdere geheugenpaleizen aan verschillende plaatsen koppelen.

Stap 4: Laat je overhoren

Als alle woorden goed in je hoofd zitten, kun je je laten overhoren. Vraag iemand jou te overhoren of oefen op StudyGo. Hier kan je naast woordenlijsten uit jouw taalboeken, nu ook steeds meer begrippenlijsten van bijvoorbeeld geschiedenis en aardrijkskundevinden.

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.