Leren doe je met de salami techniek!

Aniek Hanneman

Leren met een salami? Ja, je leest het goed. Het is een handige techniek dat ervoor zorgt dat je niet alles in één keer leert. Hieronder leggen wij je uit hoe de salami techniek werkt en hoe je het kan inzetten tijdens een toetsweek.

Herken je dit?

Stel, het hoofdstuk dat je moet leren bestaat uit vijf paragrafen. In het begin gaat het goed. Je hebt concentratie en motivatie om te leren. Maar tegen de tijd dat je bij paragraaf 3 aankomt, verdwijnt de focus als sneeuw voor de zon. Met moeite werk je jezelf door paragraaf 4. Tegen de tijd dat je bij paragraaf 5 aankomt, staat het je zo tegen dat je er niet eens aan wil beginnen.

Oplossing: de salami techniek

Een salami snijd je in plakjes, zo doe je dat ook met lesstof. Verdeel de stof in meerdere plakjes(delen) en verdeel het over een aantal dagen. Zo heb je aandacht voor alle onderdelen van de lesstof, maar leer je niet te lang achter elkaar en behoud je de focus.

Hoe zet je deze techniek in bij meerdere toetsen?

De salami techniek is ook in te zetten als je meerdere toetsen hebt. Wanneer je alle lesstof van alle toetsen verdeeld in plakjes, krijg jij een goed overzicht met wat je per dag gaat leren. Bijvoorbeeld één plakje geschiedenis en één plakje aardrijkskunde op de maandag. Oftewel: die dag moet je één hoofdstuk geschiedenis leren en één hoofdstuk aardrijkskunde.

Succes!

WRTS register

WRTS is het gratis oefenplatform om makkelijker en sneller te leren. Thuis, onderweg of op school, zonder advertenties.