Hoe je je kind kunt leren leren

Virginie

De middelbare school is een grote verandering in het leven van je kind. Tel daar ook nog eens al het schoolwerk bij op en het is heel begrijpelijk dat het soms wat veel wordt. Er moet veel geleerd worden, maar weet je kind wel hoe? Samenvattingen van de stof maken, flink aan de slag gaan met een markeerstift of online leren; er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wij hebben hier een handig stappenplan hoe je kind nieuwe kennis kan leren en het ook daadwerkelijk zal onthouden.

1. In kaart brengen van de stof

Laat je kind eerst duidelijk een overzicht maken van wat er precies geleerd moet worden. Een fijne aanpak kan zijn om de titels van de voor de toets te leren hoofdstukken op te schrijven, inclusief de tussenkoppen. Er ontstaat zo een overzichtelijk rijtje van de belangrijkste onderwerpen.

2. Onderscheid maken tussen bestaande en nieuwe kennis

Vervolgens is het zaak om je kind te laten inschatten wat hij/zij al weet en niet weet. Zodat de focus vooral kan gaan naar datgene wat nog niet bekend is. Let wel op: we hebben allemaal de neiging tot chronische zelfoverschatting, dus ook pubers. Zorg dus dat deze inschatting zo realistisch mogelijk wordt gemaakt. 

3. Korte termijn versus lange termijn

Leg uit dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen je geheugen op korte termijn en lange termijn. Vlak na het lezen denkt je kind misschien al te snel de stof wel te kennen, maar dat is niet het geval. De nieuwe kennis zit dan alleen nog in het kortetermijngeheugen en nog niet in je langetermijngeheugen. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe kennis ook in het langetermijngeheugen belandt, is het belangrijk om leermomenten te spreiden. Laat je kind niet alles in een ruk leren maar zorg dat er diverse herhalingen zijn verspreid over de week.

4. Probeer meerdere manieren van leren

Naast het belang van het spreiden van leermomenten, is het ook zaak om samen een leermanier te zoeken die het beste bij je kind past. Houd daarbij in je achterhoofd dat actief leren het meest effectief is. Laat je kind bijvoorbeeld mindmaps maken, om de stof iets te versimpelen en deze beter te begrijpen, of eigen flashcards. Laatstgenoemde hulpmiddel staat ook wel bekend als flitskaarten of geheugenkaarten. Je kind kan deze zelf knippen, maar wil je het nog eenvoudiger maken? Dan kun je ook kant en klare flashcards bestellen.

5. Zelf toetsen

De laatste stap is dat je kind zichzelf toetst om te kijken of de kennis echt goed is opgenomen. Niet alleen aan het eind van alle stof, maar ook tussendoor. Dit kan het best aan de hand van een productieve taak, zoals de tekst navertellen aan jou of een klasgenoot, een diagram maken van de theorie of het opnoemen van kernwoorden. Lukt dit niet meteen vlekkeloos? No worries, door het antwoord op te zoeken leert je kind de stof actief opnieuw.