Woordenlijsten

Om een lijst aan te maken, klik je op de knop 'nieuw' rechts naast het kopje ’mijn lijsten’. Je kunt zelf een lijst invoeren, een lijst importeren of zoeken naar lijsten van anderen in de WRTS Wiki.

Als je een lijst gaat invoeren, kan deze bestaan uit één of meerdere kolommen, waarbij twee kolommen de meest gebruikte opstelling is. Hierbij kun je in de eerste kolom bijvoorbeeld de Nederlandse woordjes plaatsen en in de tweede kolom de Engelse woordjes. Voer een titel in en geef elke kolom een onderwerp. Selecteer vervolgens een uitspreektaal. Indien jouw uitspreektaal er niet tussen staat, selecteer dan niets. Indien je een synoniem invoert, gebruik dan altijd het '/'-teken. Indien je een opmerking wilt maken, plaats deze dan tussen haakjes: '( )'.


Om een lijst te importeren of over te nemen vanuit de Wiki, zie het kopje 'Lijst importeren' of 'Wiki' onder 'Hoe werkt WRTS'.

Om een lijst in een map te plaatsen, dien je eerst een map aan te maken. Je doet dit door op de knop 'nieuw' rechts naast het menu 'mappen' te klikken. Vervolgens kun je de map een naam geven en op 'opslaan' klikken. Om een lijst in een map te plaatsen, ga je naar 'mijn lijsten'. Hier selecteer je de lijsten die je wilt verplaatsen en klik je op het icoon 'map verplaats'. Zie onderstaand voorbeeld.

Indien je jouw eigen lijsten wilt delen op je publieke profiel, ga je naar het kopje 'Mijn lijsten' in het menu aan de linkerkant. Vervolgens selecteer je alle lijsten die je wilt delen. Klik op het icoon 'delen' om lijsten te delen of om deze niet meer te delen. Alle lijsten die de status ’gedeeld’ krijgen, krijgen een zwart 'deel-icoon' en verschijnen op je publieke profiel.

Je vindt je publieke profiel onder Instellingen > Publieke profiel. Daar zie je jouw persoonlijke URL (beginnend met http://WRTS.nl/, gevolgd door jouw profielnaam). Deze link kun je doorsturen naar andere gebruikers, die vervolgens jouw lijsten kunnen overnemen. Zie onderstaand voorbeeld.

Op het publieke profiel van een gebruiker vind je alle lijsten die hij of zij met jou heeft gedeeld. Het publieke profiel van een andere gebruiker heeft altijd de volgende url: https://www.wrts.nl/naamgebruiker.

Je kunt deze lijsten overnemen naar jouw eigen lijsten of een overhoring starten vanaf het publieke profiel van de gebruiker.

Je kunt publieke profielen toevoegen aan 'mijn favorieten', op deze manier hoef je niet steeds het publieke profiel van iemand anders op te zoeken of in te voeren. Zie onderstaand voorbeeld voor het toevoegen van een favoriet.

Om een lijst vanaf een publiek profiel te overhoren, dien je eerst het publieke profiel van de gebruiker te bezoeken. Kies of zoek vervolgens de juiste woordenlijst en klik op de knop ’overhoren’. Je kunt de lijst overhoren zonder deze over te nemen. Op deze manier ga je minder snel over het maximaal aantal lijsten heen. Je kunt na het overhoren de resultaten opslaan, zodat deze bewaard blijven. Zie onderstaand voorbeeld.

Om een lijst uit een map vanaf een publiek profiel te overhoren, dien je eerst de juiste map op het publieke profiel te selecteren. Vervolgens klik je op de knop 'overhoren'. Je kunt de lijst overhoren zonder deze over te nemen. Op deze manier ga je minder snel over het maximaal aantal lijsten heen. Je kunt na het overhoren de resultaten opslaan, zodat deze bewaard blijven. Zie onderstaand voorbeeld.

Voordat je vanaf Woordjesleren.nl een lijst kunt overnemen, moet je ervoor zorgen dat je op Wrts bent ingelogd. Op Woordjesleren.nl ga je naar de lijst die je wilt overnemen. Onder de tab 'invoeren' vind je de knop ’Wrts’. Klik hierop en kies vervolgens voor 'overnemen'. Jouw lijst wordt overgenomen in Wrts. Je dient alleen nog de titel en de onderwerpen aan te passen, waarna je de lijst kunt opslaan. Zie onderstaand voorbeeld.

Uitgeverijen hebben hun lijsten geplaatst onder Openbare lijsten > Goedgekeurde lijsten. Kies de uitgever van het boek waarvan je lijsten wilt overnemen. Klik vervolgens op de naam van de methode aan de linkerkant in het menu. Zoek de lijsten die je nodig hebt en klik op 'direct overnemen'. Indien je een lijst voor het overnemen eerst wilt bekijken, klik je eerst op de lijst. Zie onderstaand voorbeeld.

Om een lijst te downloaden, selecteer je de gewenste lijst en kies je vervolgens onder 'opties' voor de optie 'downloaden'. Je kunt vervolgens een Excel-bestand downloaden. Zie onderstaand voorbeeld.

Maak in Excel een nieuw bestand aan. De eerste kolom bevat de titel van jouw lijst, de tweede kolom het eerste onderwerp en de tweede kolom het tweede onderwerp. Klik hier voor een voorbeeldbestand.

Sla jouw Excel-lijst op en upload deze bij het aanmaken van een nieuwe lijst. Zie onderstaand voorbeeld.

Je hebt de mogelijkheid om lijsten toe te voegen aan de wiki of lijsten te overhoren vanuit de wiki. Je gaat naar www.wrts.nl/wiki/ waarna je aangeeft voor welk vak je lijsten zoekt, hierna geef je aan naar welke methode je opzoek bent. Zodra je beide dropdowns hebt ingevuld zullen lijsten worden weergeven die bij deze instellingen behoren.

Een lijst overhoren:

Deze lijsten kan je direct overhoren door op het play icoon te klikken. Op deze manier komt jouw lijstenlimiet niet in gevaar en kan je onbeperkt woordjes leren op WRTS.

Een lijst overnemen:

Naast het direct overhoren is het ook mogelijk om een lijst over te nemen onder jouw eigen account, deze lijsten komen terecht onder de ‘wiki lijsten’. Hierdoor zal het aantal lijsten onder jouw account verhogen maar hoef je niet continue te zoeken. Zodra je een wiki woordenlijst bewerkt zal de lijst terecht komen onder ‘mijn lijsten’. Zie onderstaand filmpje:

Een lijst toevoegen aan de wiki:

Op het moment dat je een lijst aanmaakt of bewerkt heb je de mogelijkheid om deze toe te voegen aan de wiki, dit door extra informatie over de lijst aan te vullen. Onderaan de lijst klik je op “Klik hier om extra informatie over deze lijst toe te voegen”, hierbij vragen wij de volgende informatie: naam uitgever, methode/boek, vak, niveau, leerjaar, editie, hoofdstuknummer, paragraaf, deel, naam hoofdstuk en opmerking. Zodra deze informatie is toegevoegd wordt de lijst zichtbaar in de WRTS wiki.

Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende leestekens:

  • ä: Shift+", dan a;
  • é: ' indrukken, dan e;
  • ù: `; indrukken, dan u;
  • ç: ' indrukken, dan c;
  • ô: Shift+^, dan o;
  • ñ: Shift+~, dan n;
  • ß: Ctrl+Alt+s

Zoek jij een leesteken dat er niet tussen staat? Neem dan hier een kijkje. Indien je op een Mac werkt, dan zijn de alt-codes net iets anders, zie hier.

Je kunt bij het aanmaken of overhoren van een lijst ook een 'leestekenhulp' inschakelen. Zo zijn leestekens altijd in beeld en kun je deze met je muis aanvinken. Om de leestekenhulp te activeren, ga je naar Mijn instellingen > Weergave instellingen > Leestekenhulp’. Zie onderstaand voorbeeld.

Indien je meerdere lijsten tegelijk wilt overhoren, ga je eerst naar 'mijn lijsten' in het menu aan de linkerkant. Selecteer vervolgens de lijsten die je wilt overhoren en klik op de zwarte 'overhoor'-button. Zie onderstaand voorbeeld.

Om kolommen toe te voegen of te verwijderen, klik je bij het aanmaken of wijzigen van een lijst op het groene plusje (toevoegen) of het rode kruisje (verwijderen). Het is mogelijk om één of juist meerdere kolommen te gebruiken om bijvoorbeeld werkwoorden te vervoegen. Zie onderstaand voorbeeld.

Als je een lijst wilt printen, selecteer je eerst de lijst die je wilt printen. Klik vervolgens in het menu op 'extra opties' en kies 'printen'. Je krijgt vervolgens diverse printopties die je kunt selecteren. Klik op 'afdrukken' om jouw lijst af te drukken. Zie onderstaand voorbeeld.

Om lijsten te verwijderen, ga je eerst naar 'mijn lijsten' via het menu aan de linkerkant. Selecteer vervolgens de lijsten die je wilt verwijderen en klik op het icoon 'prullenbak'. Om lijsten definitief te verwijderen, klik je op 'prullenbak' in het menu aan de linkerkant. Selecteer de lijsten die je definitief wilt verwijderen en klik nogmaals op het icoon 'prullenbak'. Indien je lijsten wilt terugzetten, klik je op het icoon 'terugzetten'. Let op: je prullenbak wordt dagelijks automatisch geleegd. Zie onderstaand voorbeeld.