Hoe uitstel geen afstel wordt

Virginie

Als huiswerk tot het allerlaatste moment uitstellen een Olympische sport was, dan won jouw kind zeker een medaille. Het blijft toch lastig om alle to do’s voor school niet de hele tijd voor je uit te schuiven. Er zijn ook zoveel leukere dingen om te doen! Wij hebben drie tips om te helpen schoolwerk vaker op tijd gedaan te krijgen.

1. Maak er een dagelijkse routine van

Probeer een soort routine aan te leren wat betreft het tijdstip waarop huiswerk wordt gedaan. Laat je kind bij zichzelf nagaan wanneer hij/zij de meeste energie heeft. Is dit meteen uit school, of meer in de avond? Zodra dit duidelijk is, is het zaak om deze momenten ook vast te gaan gebruiken voor het schoolwerk. Hoe meer energie je kind heeft, hoe productiever deze tijd voor studie kan worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld bovenstaand schema om te bepalen wanneer dit meest geschikte huiswerkmoment is.

Door er vervolgens een dagelijkse routine van te maken, worden de huiswerkmomenten steeds meer een gewoonte. Het brein van je kind went aan de vaste huiswerktijden, dagelijks bijvoorbeeld van 16.00 tot 18.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur. Wanneer iets als een gewoonte voelt, is het voor je kind ook gemakkelijker om mee te beginnen.

2. Bespreek waarom je kind het lastig vindt om aan de slag te gaan

Vaak ligt er aan het uitstellen van huiswerk wel iets meer ten grondslag dan simpelweg geen zin hebben. Bespreek dit eens met je kind, zonder het voor hem/haar in te vullen. Ga met elkaar een open gesprek aan. Misschien komt hier wel uit dat je kind het vak heel lastig vindt, bang is om het niet te snappen of goed te kunnen. Of heeft je kind het gevoel torenhoge stapels huiswerk te hebben, en te weinig tijd om alles te doen. Het kan wellicht een goed idee zijn om je kind een korte online faalangsttest te laten doen, om het onderwerp samen bespreekbaar te maken.

Door er met elkaar over te praten krijg je meer inzicht in de achterliggende redenen van het uitstel. En vervolgens kunnen jullie hier samen wat aan doen. Spreek bijvoorbeeld vertrouwen naar je zoon/dochter uit, dat ze mogen geloven in eigen kunnen. Of bepaal met elkaar een goede tactiek voor de moeilijke vakken. Vertel je kind dat de leraar er voor hem/haar is, om samen de lastige stof te tackelen en extra uitleg te geven. Ook kun je helpen een haalbare to-do list te maken, wanneer je kind door de bomen het bos niet meer ziet.

3. Vier de successen!

Heeft je kind het uitstelgedrag overwonnen door aan de slag te gaan? Vier het! Hoe klein de taak ook was, laat je kind die stap vieren. En de volgende keer ook. Door bijvoorbeeld iets kleins als even tien minuten social media checken, bellen met een vriend/vriendin of een lekker tussendoortje maken. Laat je kind zelf die invulling kiezen.

Wellicht kun je samen nog een succes-systeem afspreken, om punten te verdienen bij iedere behaalde taak. Bij het behalen van bijvoorbeeld 10 punten mag je kind kiezen wat jullie dat weekend eten, of bij 30 punten gaan jullie naar de bioscoop. Het brein van je kind gaat het nog leuk vinden om het uitstelgedrag te overwinnen. Er wacht per slot van rekening een kleine beloning!