Hoe kun je het beste leren? Zo pak je je huiswerk het beste aan

marloes

Kruip je het liefst ver weg onder je dekens als je bedenkt hoeveel huiswerk je nog moet doen? Dat snappen we helemaal, er lijkt soms geen eind aan te komen. Maar als je dit stappenplan erbij pakt en een duidelijke, haalbare planning maakt, dan hoef je er niet langer voor weg te duiken. Check snel deze tips hoe je het best je huiswerk leert. En hoe je meer tijd over houdt voor Netflix.

Stap 1: Splits de lesstof op

Het is niet heel realistisch om te denken dat je alle stof wel in één keer kunt leren. Dan ben je waarschijnlijk én super lang bezig én is de kans groot dat je er niet echt veel van onthoudt. Je kunt de stof die je moet leren beter in kleinere stukken opsplitsen. Maak een lijstje met deze kleinere deeltaken als to do’s en vink het steeds af zodra je iets hebt gedaan. Dat geeft een lekker gevoel omdat je ziet dat je daadwerkelijk vooruitgang boekt en de lijst met to do’s steeds korter wordt. Ook is de te leren stof op deze manier veel beter behapbaar en kun je het sneller in je opnemen.

Stap 2: Neem genoeg tijd voor pauze

Onderzoek heeft aangetoond dat je maar een bepaalde tijd geconcentreerd aan het werk kunt zijn: gemiddeld zo’n 50 minuten. Daarna zijn je hersenen vermoeid en vol en verlies je focus. Zorg dat je tijdens het leren genoeg pauzes inlast, het liefst minimaal elk uur. Ga even van je plek en loop bijvoorbeeld een stukje, zo zorg je dat je brein gestimuleerd blijft en je daarna weer fris aan de slag kunt. Maak je leermomenten op een dag om diezelfde reden ook niet te lang, zorg dat je tijd vrijhoudt om lekker te sporten of gewoon even helemaal niks te doen. Dan kun je de volgende dag weer fris aan de slag!

Stap 3: Eat, sleep, learn, repeat

De kracht van herhaling: hoe vaker iets herhaald wordt, hoe groter de kans dat het blijft hangen. Dus, totdat je het zelfs in je slaap begint te mompelen, geldt ook voor jouw lesstof: herhaal, herhaal, herhaal. Een veel gebruikte methode zijn de bekende flashcards. Heel geschikt voor het leren van woordjes maar de kaartjes zijn ook super goed bruikbaar voor andere vakken. Maak trouwens wel altijd zelf je eigen flashcards, het liefst door deze zelf te schrijven (niet typen!). Het opschrijven van de begrippen of woorden zorgt er namelijk voor dat je al aan het leren bent en dat je het daardoor ook beter zal onthouden.

Stap 4: Leer op verschillende manieren

Als je je huiswerk maar op één manier leert door bijvoorbeeld simpelweg te stampen, dan betekent dit vaak dat je de stof minder lang onthoudt. Het is beter om tijdens het leren verschillende leermanieren te gebruiken, op die manier verwerken je hersens de informatie beter en blijft het veel langer hangen. Een paar opties? Schrijf samenvattingen van elk geleerd hoofdstuk zonder terug te bladeren, leg hardop uit wat je nu precies hebt geleerd, ga aan de slag met zelfgemaakte flashcards of kies bij het leren van woordjes met de WRTS app voor de verschillende overhoormethodes zoals dictee, spelling of puzzel.

Als je woordjes leert door bijvoorbeeld simpelweg te stampen, dan betekent dit vaak dat je de stof minder lang onthoudt. Het is beter om tijdens het leren verschillende leermanieren te gebruiken, op die manier verwerken je hersens de informatie beter en blijft het veel langer hangen. Een paar opties? Schrijf samenvattingen van elk geleerd hoofdstuk zonder terug te bladeren, leg hardop uit wat je nu precies hebt geleerd, ga aan de slag met zelfgemaakte flashcards of kies bij het leren van woordjes met de WRTS-app voor de verschillende overhoormethodes zoals dictee, spelling of puzzel.

Stap 5: Zoek een goede studiebegeleider

Als het je zelf niet goed lukt om de leerstrategie te vinden die het beste bij jou past, kan je dat ook met een ervaren studiebegeleider doen. Organisaties zoals BijlesHuis kunnen helpen met het vinden van een goede begeleider.

Hopelijk heb je wat aan deze tips! Veel succes, je kan het!