Hoe krijg je de e met puntjes

Marloes

Hoe typ je een kleine letter e met een umlaut? Woordjes typen in bijvoorbeeld het Duits vraagt dat je een “ (dubbele puntjes, genaamd umlaut) en de “ß” (in het Duits ‘Eszett’) kunt invoeren. Voor PC en Mac is het invoeren van deze speciale tekens als umlauts, accenten en tildes vaak verschillend. We snappen dat het kunnen intypen van deze speciale tekens niet het belangrijkste is. Daarom heb je op WRTS de mogelijkheid om deze vreemde tekens te kiezen uit een menu wanneer je je de woordjes intypt.

Lees hieronder hoe je de speciale tekens zou kunnen invoeren op Mac en PC en hoe het binnen WRTS gefaciliteerd is.

Speciale leestekens op Mac

Het intoetsen van vreemde tekens op Mac is heel eenvoudig. Door de alt-toets (of option-toets) te combineren met een lettertoets, komt een speciaal leesteken tevoorschijn. Je kiest daarna op welke letter je dit leesteken wil plaatsen.

Als voorbeeld de ü:
1. alt (⌥) ingedrukt houden
2. de u intoetsen
3. alt (⌥) en ‘u‘ loslaten
4. De ‘u‘ intoetsen

Het is sinds Mac OS X 10.7 ook mogelijk om speciale tekens te maken door de lettertoets ingedrukt te houden. Dit werkt net als op je iPhone. Om bij hetzelfde voorbeeld te blijven: om een ‘ü’ te maken houd je de ‘u’ ingedrukt en selecteer je de juiste letter.

Speciale leestekens op PC

Op het toetsenbord van je PC vind je de accent aigu (‘), trema/ umlaut (“), accent grave (`), accent circonflexe (^) en tilde (~).
Terug naar ons voorbeeld ü: druk op de “-toets en daarna op de u. De letter ü verschijnt.

Een ‘ met een a, e, i, o, u, y of c geeft respectievelijk een á, é, í, ó, ú, ý of ç
Een ” met een a, e, i, o, u, of y, geeft respectievelijk een ä, ë, ï, ö, ü, of ÿ
Een ` met een a, e, i, o of u, geeft respectievelijk een à , è, ì, ò, of ù
Een ^ met een a, e, i, o of u, geeft respectievelijk een â, ê, î, ô, of û
Een ~ met een a, o of n, geeft respectievelijk een ã, õ, of ñ

WRTS to the rescue!

Dit zijn handige sneltoetsen om te kennen. Maar wat nou als je midden in het stampen van je Duitse woordenlijsten zit? In TrabiTour Textbuch A, Kapital 1.A leer je het woord Tot ziens! met de Duitse vertaling Tschüs! Je hebt in je antwoord instellingen aangegeven dat je je antwoorden wil laten checken op accenten, trema’s en umlauten.

Tijdens het maken van je online toets ben je de alt codes vergeten. Geen stress! Vanaf vandaag kun je bij het invoeren van onder andere je Duitse woordjes speciale tekens kiezen. Hierdoor kun je je Duitse, Engelse, Franse en Spaanse woordjes met speciale tekens altijd goed invoeren.

Minder kans op een typefout en daardoor heb je een beter resultaat.

Tip voor uitspreken van woordjes

Nu je de speciale tekens goed kunt intoetsen, ben je voor je Dictee en je toets al goed op weg. Maar hoe ga je de woordjes uitspreken? Bij het leren van je woordjes op ons platform, kun je de woordjes (ook met speciale tekens) laten uitspreken. Hierdoor hoor je het verschil tussen woordjes met een u en een ü.

WRTS register

WRTS is het gratis oefenplatform om makkelijker en sneller te leren. Thuis, onderweg of op school, zonder advertenties.