Hocus focus!

Virginie

Focus en concentratie zijn key bij het maken van het huiswerk. Maar hoe vindt je kind de juiste focus en hoe houdt hij/zij die het beste vast? 5 tips om hierbij te helpen.

1. Een rustige studieplek

Het klinkt heel voor de hand liggend maar het blijft super belangrijk: zorg dat je kind een eigen plek heeft om zich terug te trekken voor schoolwerk. Het liefst een bureau in een eigen kamer, maar wellicht is er ook wel een studeer- of werkkamer in huis die hiervoor gebruikt kan worden. Voordeel voor laatstgenoemde plek: je kind is hier niet omringd door eigen spullen en raakt op die manier minder snel afgeleid.

2. Minimaliseer digitale afleiding

Het aller makkelijkst zou zijn om alle devices uit te schakelen dan wel weg te laten van de studieplek. Maar dat is misschien wishful thinking: je kind heeft ook voor veel vakken en opdrachten een computer/internet nodig. In dat geval is het slim om alle notificaties van Whatsapp en social media uit te laten zetten, zolang je kind met huiswerk bezig is. Dan is de kans op ongewenste afleiding door niet relevante pop-ups het kleinst!

Ook kun je met speciale programma’s zoals Cold Turkey of SelfControl verleidelijke websites als Youtube en Netflix uitschakelen. Gaat je kind aan de slag met StudyGo om woordjes en begrippen te leren? Dat is perfect, want deze app is afleidingsvrij zonder het gebruik van advertenties.

3. De Pomodoro techniek als concentratiebooster

Een haalbare en overzichtelijke planning maken is op de middelbare school wekelijkse kost voor je kind. Om die planning ook echt te kunnen aanhouden is de Pomodoro techniek een veelbeproefd recept. Het draait hierbij om het in kleine, gelijke delen opbreken van taken, waarbij elke interval aan één taak wordt gewerkt en door een korte pauze wordt gevolgd. Een voorbeeld:

  • laat je kind een timer op 25 minuten zetten
  • zorg dat hij/zij gedurende die hele 25 minuten aan een taak werkt
  • laat je kind als de timer afgaat een pauze houden van 5 minuten
  • herhaal dit 3 keer, en las vervolgens een langere pauze van 30 minuten in

Deze strategie helpt je kind gefocust te blijven op het schoolwerk. Door korte pauzes te mogen nemen, traint je kind bovendien zijn/haar spanningsboog. Het zal steeds beter lukken om die concentratie gedurende de ‘studietijd’ vast te houden. Tips: gebruik in plaats van een telefoon een simpele kookwekker als timer én spreek af dat alle andere activiteiten zoals drinken halen en toiletbezoek in de pauzes moeten plaatsvinden. 

4. Take a break

Uren onafgebroken aan het werk zijn is niet zo effectief. De concentratie ebt weg, je neemt informatie slechter in je op en je raakt vermoeid of zelfs verveeld. Zorg dus dat je kind genoeg pauzes neemt, waarbij hij/zij ook echt even de studieplek verlaat. De invulling van die pauzes kan je kind vooraf ook als een soort rewards in het vooruitzicht stellen. Het aloude systeem van belonen werkt altijd toch?

Na het afronden van de eerste taak is het tijd voor een pauze met wat lekkers te drinken, bij de volgende afgevinkte to do staat buiten een luchtje scheppen op het programma en vooruit: een half uurtje FIFA spelen telt natuurlijk ook als een pauze. Fysieke inspanning stimuleert het brein trouwens extra, en laat de app store nu uitpuilen met leuke 7-minute-workouts… Wie weet een sportieve pauze-invulling om samen te doen?

5. Actief leren

De laatste stap is dat je kind zichzelf toetst om te kijken of de kennis echt goed is opgenomen. Niet alleen aan het eind van alle stof, maar ook tussendoor. Dit kan het best aan de hand van een productieve taak, zoals de tekst navertellen aan jou of een klasgenoot, een diagram maken van de theorie of het opnoemen van kernwoorden. Lukt dit niet meteen vlekkeloos? No worries, door het antwoord op te zoeken leert je kind de stof actief opnieuw.

Het is makkelijker om je focus vast te houden als je actief bezig bent. Dreigen gedachten snel af te dwalen tijdens het leren, geef je kind dan de tip om een mindmap te maken van de stof. Door op A3-papier een schema te maken waarbij de belangrijkste onderwerpen door middel van tekst, lijnen, figuren en kleuren worden samengevat, is je kind actief bezig zich de stof eigen te maken. En is de kans dat de aandacht verslapt een stuk kleiner! 

Nog meer handige tips voor een betere focus? Check ook onze blog met 3 gratis apps om te leren zonder afleiding.

Main shop CTA

Learning vocabulary and definitions on StudyGo is free for everyone. If you want to try out the other packages, there is always a 7 day free trial.