Image

Grammatica op WRTS

Samen met onze WRTS docenten hebben we de moeilijke onderwerpen uit de grammatica zo goed mogelijk voor je uitgelegd. We vertellen je alles over het bijvoeglijk naamwoord, het zelfstandig naamwoord, de persoonsvorm of andere grammaticale onderwerpen. Of check ook eens onze grammatica filmpjes op YouTube.

Wist je trouwens dat je ook heel goed grammatica kunt oefenen op WRTS? Maak gratis een account aan en zoek eens op “grammatica”.

Wat is een bijvoeglijk naamwoord?

Het bijvoeglijk naamwoord, ook wel ‘adjectief’, zegt iets over een zelfstandig naamwoord. Deze woordsoort geeft een kenmerk, eigenschap of toestand aan. Het staat vaak direct voor het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort. Maar het kan ook als een apart zinsdeel voorkomen.

Wat is een zelfstandig naamwoord?

Het zelfstandig naamwoord is een woord dat naar ‘iets’ verwijst. Het geeft ‘een zelfstandigheid’ aan, dat zowel concreet als abstract kan zijn. Dit woord kan verwijzen naar mensen, dieren, aardrijkskundige namen, dingen, (eigen) namen maar ook gevoelens en gebeurtenissen.

Wat is de persoonsvorm en hoe herken je deze in een zin?

De persoonsvorm van een zin is altijd een werkwoord, iets wat je kunt doen, zoals lopen, voetballen, kopen, kijken. Hieraan kun je zien in welke tijd een zin staat en of deze in enkelvoud of meervoud staat. Als je een zin wilt ontleden, moet je eerst dit zinsdeel herkennen. Dan kun je daarna ook de andere zinsdelen, zoals het onderwerp en lijdend voorwerp, benoemen.

Nog meer grammatica

We hebben nog meer artikelen geschreven over grammatica. Denk aan signaalwoorden, lijdend voorwerp, onregelmatige werkwoorden en koppelwerkwoorden.

Grammatica op YouTube

Heb je even geen zin om te oefenen of om te lezen? Bekijk dan onze grammatica filmpjes op YouTube.