5 handige ezelsbruggetjes die je nog niet kent

Aniek Hanneman

Op school word je overladen met lastige termen en moeilijke begrippen. Het is dan ook niet zo gek als je hier en daar wat vergeet. Gaat de klok in de winter nu voor- of achteruit? En hoe werken de Amerikaanse tijden? Geen zorgen, met deze 5 handige ezelsbruggetjes weet jij straks alles voor je opkomende toets.

Akelige Morgen & Prettige Middag

Bij het lezen van de kop denk je misschien: wat is dit nou? Dit is een ezelsbruggetje om de Amerikaanse tijden te onthouden. Amerikanen gebruiken namelijk AM en PM om de tijd aan te geven. Voor hun makkelijk, maar voor anderen kan het een raadsel zijn wat ze nu precies bedoelen. Met dit geheugensteuntje zal je het nooit meer door elkaar halen. Akelige Morgen staat voor AM (van 00:00 uur tot 12:00 uur) en Prettige Middag staat voor PM (van 12:00 uur tot 00:00 uur).

Smurfen

Eindigt een woord met een -d of -dt? Het kan soms erg verwarrend zijn. Om je op weg te helpen kan je daarom dit handige ezelsbruggetje gebruiken: smurfen. Dit ‘werkwoord’ gaat als volgt in zijn werk: ‘ik smurf’ en ‘jij smurft’, dat kan je zien als ‘ik vind’ en ‘jij vindt’. Dit gaat je helpen om nooit meer fouten te maken!

Knokkels van je hand

Wil je weten of een maand 30 of 31 dagen heeft? Dat kan je als volgt uitvogelen: bal je handen tot een vuist en ga één voor één je knokkels af. Start bij de maand januari en tel vanaf de knokkel bij je pink van je rechterhand en tel door naar je linkerhand. Een knokkel heeft 31 dagen, een kuiltje 30 dagen. Zo kan je erachter komen dat juli en augustus 31 dagen hebben.

Op in het Oosten, Weg in het Westen

Waar de zon nu opkomt en weer ondergaat kan makkelijk door elkaar gehaald worden. Om die reden is dit slimme ezelsbruggetje het leven ingeroepen. De zon gaat op in het oosten en weg in het westen. Makkelijker kan haast niet!

Wintertijd: wint-er-tijd mee!

Het is weer wintertijd… Maar gaat de klok nu voor- of achteruit? Met dit ezelsbruggetje is het geen puzzel meer. Van wintertijd kan je wint er tijd maken. Oftewel: de klok gaat dus achteruit! Dit betekent dus dat in de zomertijd de klok een uurtje vooruit gaat.

Nog meer tips nodig?

Kan je naast deze ezelsbruggetjes nog meer tips gebruiken om te leren? Bekijk dan eens deze tips om binnen 24 uur een voldoende te halen.

WRTS register

WRTS is het gratis oefenplatform om makkelijker en sneller te leren. Thuis, onderweg of op school, zonder advertenties.