Eindexamens: zó ben jij helemaal klaar voor je wiskunde eindexamen

Virginie

Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet staat je eindexamen voor de deur! Je kunt daarom niet vroeg genoeg met je voorbereiding beginnen. Zeker met vakken die echt een uitdaging kunnen zijn, zoals wiskunde. We helpen je hier graag een handje bij, zodat jij straks perfect voorbereid bent voor je eindexamen wiskunde.

Van statistiek, kansberekening tot de stelling van Pythagoras

Wiskunde vormt een belangrijk onderdeel van het eindexamen, maar voor sommige leerlingen kan het een lastig vak zijn. Saai en moeilijk zijn veelgehoorde termen als het om wiskunde gaat. Het is inderdaad een uitdagend vak: het is abstract en in tegenstelling tot andere vakken kun je bij wiskunde een antwoord eigenlijk alleen goed of fout hebben. Bij een ander vak kun je vaak nog een uitleg schrijven, waardoor je soms toch nog wat puntjes kunt sprokkelen terwijl je antwoord niet helemaal klopt.

Wiskunde begrijpen door veel te oefenen

Wiskunde is een vak om echt te begrijpen en dit begrijpen lukt pas door het veel te oefenen. Door te oefenen herhaal je de stof en snap je het vak beter. Bij je eindexamen wordt beoordeeld hoe goed je de basisprincipes van de wiskunde hebt begrepen en hoe je deze kunt toepassen.

Om goed voorbereid te zijn op je eindexamen wiskunde, is het erg belangrijk om regelmatig te oefenen met verschillende opgaven. Dit kan aan de hand van wiskundeboeken, het maken van voorgaande wiskunde CITO-examens of door samen met een klasgenootje te oefenen. Daarnaast is het van belang om regelmatig de stof te herhalen, zodat je alles goed in je hebt opgenomen voor het examen.

Wiskunde eindexamen oefenen op WRTS

Op WRTS kun je met het eindexamenpakket volledige CITO-examens wiskunde van de jaren 2012 tot 2021 oefenen. Daarbij kun je complete examens oefenen, maar kun je ook gericht per onderwerp je kennis toetsen. Dit laatste doe je aan de hand van een mix van bestaande examenvragen per onderdeel, zoals meetkundige berekeningen of toegepaste analyse. Zoals bij alle WRTS-oefentoetsen krijg je per opgave een duidelijke uitleg bij het juiste antwoord en zie je precies welke onderdelen je nog wat extra moet oefenen.

Extra tips om je eindexamen wiskunde voor te bereiden:

  • Maak een planning

Door een goede planning te maken zorg je dat je genoeg tijd hebt om je voor te bereiden op het examen. Maak een realistische planning en probeer je daaraan te houden. Zo weet je precies wat je moet doen en wanneer je het moet doen.

  • Oefen regelmatig

Probeer zo veel mogelijk te oefenen door voorgaande wiskunde examens te maken, bijvoorbeeld met het eindexamenpakket van WRTS. Je kunt dan officiële CITO-examens maken, maar ook met een mix van bestaande examenvragen gericht per onderwerp oefenen. Zo kun je precies zien wat je nog niet goed beheerst en welke onderdelen je nog extra moet oefenen.

  • Schakel hulp in als je iets niet begrijpt

Loop je bij sommige onderwerpen vast omdat je iets niet begrijpt? Vraag dan hulp aan bijvoorbeeld je docent, een klasgenoot of stel je vraag via de WRTS vragen functie en krijg antwoord van medeleerlingen of onze tutoren. Zo voorkom je dat je kostbare tijd verliest en mogelijk gefrustreerd raakt.

  • Gebruik verschillende soorten studiemateriaal

Er zijn veel middelen beschikbaar om je voor te bereiden op het eindexamen wiskunde, zoals boeken, online toetsen en oefenexamens. Door verschillende bronnen te gebruiken, breng je afwisseling aan in het leren en zorg je dat het minder saai wordt. Ook kun je hierdoor makkelijker gerichter oefenen op de onderdelen die je nog niet zo goed beheerst.

  • Zorg voor ontspanning

Probeer tijdens het studeren voldoende tijd in te plannen voor ontspanning. Zorg dat je tijdens het leren genoeg pauzes inlast. Ga bijvoorbeeld af en toe naar buiten om een ommetje te maken. Zo kun je vaak meer focus houden en lukt het leren beter.

  • Bedenk een strategie

Heb je alle stof uitgebreid geoefend en staat het eindexamen al bijna voor de deur? Bedenk dan nog even goed voor jezelf hoe je het examen gaat aanpakken. Maak een lijstje van alle benodigde materialen die je mee moet nemen en zorg dat je op tijd aanwezig bent. Probeer tijdens het examen rustig te blijven als je vastloopt bij een bepaalde opgave. Ga door met de volgende vraag en kom later terug op de moeilijkere opgaven.

Hopelijk helpen bovenstaande tips om je goed voor te bereiden op het wiskunde eindexamen. Veel succes!

Eindexamen pakket

Geschikt voor 4 vmbo-t, 5 havo en 6 vwo

Meest voordelig
Eindexamenpakket
6 maanden
10 jaar aan CITO examens
Oefen met volledige examens
Oefen op losse onderwerpen
Extra uitleg per vraag
Alles digitaal op 1 plek
Geschikt voor wiskunde
Geschikt voor Engels
€ 24,99
Eindexamenpakket
3 maanden
10 jaar aan CITO examens
Oefen met volledige examens
Oefen op losse onderwerpen
Extra uitleg per vraag
Alles digitaal op 1 plek
Geschikt voor wiskunde
Geschikt voor Engels
€ 34,99
Eindexamen

Op WRTS kun je digitaal oefenen met officiële CITO examens van de afgelopen 10 jaar. Zo kun je alvast wennen aan een echt eindexamen.

Nu met 25% korting