Beter presteren door bewegend te leren!

Aniek Hanneman

Bewegend leren kan een hoop voordelen met zich mee brengen. Maar, welke zijn dat eigenlijk? Hoe kan leren én bewegen onder andere voor betere schoolprestaties zorgen? Hieronder vind je 4 redenen waarom bewegend leren werkt.

1. Actief is beter dan passief

Actief leren is een van de beste manieren om te leren. Leren gebeurt immers altijd met vallen en opstaan, dus waarom alleen zittend leren? Bewegen stimuleert onder andere de onderlinge interactie tussen leerlingen en de ontdekkingsdrang. Dit zijn allebei dingen die goed van pas komen in bijvoorbeeld groepswerk of het schrijven van een onderzoeksverslag.

2. Betere opslag van de lesstof

Ervaringsgericht leren kan een positief effect hebben op hoe goed de lesstof wordt onthouden. Wanneer de lesstof wordt gekoppeld aan een ervaring, zoals een interactief spel, dient het als een soort geheugensteuntje om de stof te onthouden. Bovendien prikkelt beweging de zintuigen waardoor de lesstof beter blijft hangen.

3. Bevorderd de creativiteit

De beste ideeën komen altijd wanneer de hersenen relaxed zijn. Een halfuurtje joggen werkt bijvoorbeeld beter voor de creativiteit dan met de neus in de boeken zitten, omdat we bij joggen onze hersenen de vrijheid geven om te dagdromen. Hierdoor kunnen de meest unieke ideeën ontstaan! Dit kan enorm van pas komen bij het maken van bijvoorbeeld schoolopdrachten.

4. Maakt leren leuk voor leerling én docent

Niet iedereen vindt school even leuk, maar als je leren met bewegen kan combineren kan dat het leerplezier vergroten. Leren kan namelijk op allerlei manieren en het hoeft niet alleen door stil te zitten. Leren is zo leuk als het zelf maakt. Of dat nu is door leren te combineren met een potje voetbal of met een game. Wanneer leerlingen het meer naar hun zin hebben, maakt dit het werk van de docent ook een stuk leuker. Een win-winsituatie!

WRTS register

WRTS is het gratis oefenplatform om makkelijker en sneller te leren. Thuis, onderweg of op school, zonder advertenties.