5 manieren om de voorkennis van leerlingen te testen

Aniek Hanneman

Een nieuw schooljaar betekent in veel gevallen ook lesgeven over een nieuw onderwerp. Maar nu is de vraag, hoeveel weten je leerlingen al van het onderwerp? Je kan de voorkennis van je leerlingen testen op verschillende manieren. Hieronder zetten wij 5 werkvormen op een rij.

1. WRTS Live

Met deze gloednieuwe functie op WRTS kan je op een speelse, leuke manier de voorkennis van je leerlingen te testen. Je kan via een woordenlijst of quiz met een druk op de knop een WRTS Live-sessie starten. Zo kan je bijvoorbeeld een woordenlijst maken met begrippen over het onderwerp, of een quiz vol met verschillende vraagstellingen. Meer weten over deze functie? Bekijk dan de uitlegvideo.

2. Mix – bevries – groep

Alle leerlingen staan op en lopen door de klas heen om te mixen. Als jij roept ‘bevries’, staan alle leerlingen stil, klaar om groepen te vormen. Vervolgens stel jij een vraag en aan de hand van het antwoord worden de groepen gevormd. Je kan bijvoorbeeld een vraag stellen als ‘hoeveel letters heeft het woord kanarie?’. Nu weten leerlingen dat ze een groep van 7 personen moeten vormen. Daarna gaat een groep in gesprek over het door jou opgegeven onderwerp.

3. Twee vergelijk

Twee leerlingen maken dezelfde opdracht. Welke opdracht ze maken is helemaal aan jou. Je kan ze bijvoorbeeld een vraag laten beantwoorden over het nieuwe onderwerp, zoals ‘wat weet jij van de Tweede Wereldoorlog?’ Daarna vergelijken ze de antwoorden met elkaar. Zijn er verschillen in de antwoorden? Dan kijken de leerlingen samen wat het juiste antwoord zou moeten zijn.

4. Entree kaarten

Willen de leerlingen de klas binnenkomen? Dat kan niet zomaar. Deel voor de klasdeur een kaart uit met een vraag over het onderwerp dat jij gaat lesgeven. Kunnen zij de vraag beantwoorden? Gebruik daarna alle antwoorden om de leerlingen in groepjes te verdelen.

5. Braindump

Laat alle leerlingen opschrijven wat ze al weten van het onderwerp. Wanneer ze klaar zijn, gaan de leerlingen in duo’s overleggen wat ze hebben opgeschreven. Uiteindelijk kan je alle antwoorden klassikaal bespreken. Deze werkvorm werkt goed om de leerlingen aan het denken én aan het werk te zetten.

docent blog

Met een gratis docentenaccount op WRTS kan je het lesgeven een stukje makkelijker maken.