4 manieren om de volgorde van planeten te onthouden

Aniek Hanneman

Het kan lastig zijn om alle planeten te onthouden. Moet je voor aardrijkskunde de volgorde van de planeten leren? Om het makkelijker te maken, zijn er verschillende methodes bedacht. Zo weet jij binnen no-time in welke volgorde de planeten staan. Benieuwd naar de methodes? Lees dan verder.

1. Gebruik ezelsbruggetjes

Een ezelsbruggetje is ideaal om moeilijke informatie te onthouden. Er zijn verschillende ezelsbruggetjes om de volgorde van planeten te onthouden. Deze geheugensteuntjes beginnen met Mercurius en eindigen bij Neptunus (Pluto is een ‘dwergplaneet’ en daardoor officieel geen planeet). Hier volgen een aantal voorbeelden:

  1. Mijn Vader At Meestal Jonge Spruitjes Uit Nederland
  2. Mijn Vader Aait Mijn Jonge Slang Uit Namibië
  3. Met Veel Aandacht Moet je Steeds Uitgaven Noteren

Je kan natuurlijk ook zelf een ezelsbruggetje, rijmpje of een onzin-zinnetje maken dat begint met de eerste letter van iedere planeet. Hoe gekker de zin, hoe beter je het onthoudt! Wil je meer ezelsbruggetjes weten? Lees dan ook deze blog.

2. Geef iedere planeet een nummer

Wijs iedere planeet een nummer toe. Doe dat in de volgorde waarin je ze uit je hoofd moet leren. Mercurius wordt dan dus nummer 1, Venus nummer 2, de Aarde nummer 3, en ga zo maar door. Zo simpel kan het zijn!

3. Gebruik de reismethode

De reismethode werkt uitstekend om de volgorde van planeten te onthouden, omdat je er actief mee bezig bent. Het werkt als volgt: in gedachten beweeg je door een bepaalde plek, bijvoorbeeld door je huis. Probeer elke kamer in je huis te koppelen aan een planeet. Zo kan je Mercurius koppelen aan bijvoorbeeld de woonkamer, Venus aan de keuken, enzovoort. Beeld je in dat je door de kamers loopt in de goede volgorde, waarbij je onderweg één voor één de planeten bezoekt.

4. Maak een quiz

Met een quiz kan je leren leuk maken. Stel jezelf op de proef en wissel af met verschillende vraagtypen. Op WRTS kan je een quiz maken en kiezen tussen open vragen, meerkeuzevragen, in gedachten, dictee en legen plekken invullen om te toetsen waar je het beste in bent. Overhoor jezelf en test hoeveel jij van de planeten weet!

Succes met leren! 🪐

WRTS register

WRTS is het gratis oefenplatform om makkelijker en sneller te leren. Thuis, onderweg of op school, zonder advertenties.